Čime se bavimo?

Teatar 13 – Škola glume i Centar za kulturu i sport “Šumice” preko trideset godina neguju ljubav prema dramskom stvaralaštvu i maćin su malih i velikih glumaca, uzrasta od 7-18 godina.

S neskrivenim ponosom treba istaći da su članovi naše trupe postali istaknuti profesionalni glumci, reditelji, scenografi, kostimografi kako na filmu tako i na daskama naših najpoznatijih pozorišnih kuća. Danas skoro i da nema uglednije pozorišne kuće u našoj zemlji u kojoj nema bar jedan član iz glumačke škole *Teatra 13*.

Program Teatra 13

Ima za cilj okupljanje talentovanih đaka i omladine , podsticanje dečjeg dramskog stvaralaštva i njihova afirmacija kroz pripremu i izvođenje predstava.Pod tim podrazumevamo i razvoj slobodnog kreativnog mišljenja, podsticanje mašte i uopšte, oslobađanje svih dečjih kreativnih potencijala.

Neraskidivo vezan uz taj cilj je i edukativni cilj – i to na više nivoa. Najpre , to je edukacija dece učesnika, tj. glumaca u cilju sticanja osnovnih znanja kako o dramskoj literaturi, tako i o načinu stvaranja jedne pozorišne predstave.

Radeći na čitavom procesu stvaranja pozorišne predstave, deca uče elemente pozorišnog i glumačkog jezika (dikcija, scenski pokret, tehnika glasa, pantomima, ples…), a prolaze i kroz sve faze tog procesa aktivno učestvujući u izradi elemenata scenografije, kostima, muzike. Naravno da deca koja prođu takav proces postaju trajno zainteresovana za pozorišnu umetnost, tako da je ovakav rad ne samo ulaganje u budućnost pozorišnog umetničkog kadra, već i ulaganje u buduću publiku, koja će biti u pozorišnom smislu edukovana.

Animacija je još jedan od ciljeva. Decu gledaoce treba zainteresovati za pozorišno stvaralaštvo, bilo tako što će se i sama uključiti u dramski studio, bilo tako što će kao gledaoci ostati trajno zainteresovani za pozorišnu umetnost.

Teatar 13 – Škola glume, otvoren je za osnovce i srednjoškolce tokom cele godine.

  • Interaktivna nastava

  • Savremeno opremnjene prostorije

  • Prilagodjeno svim nivoima znanja

  • Iskusni predavači

Specifikacija kurseva

Naziv kursa Nivo kursa
Gluma /
Scenski govor – dikcija /
Scenski pokret /

Video prezentacija